Bougement Present verwarmt mensen met een dansant cadeautje. Tijdens de coronalockdowns van 2020-2021 gaf Gent Bougement aan enkele dansmakers de opdracht om een danssolo te maken voor een bijzondere persoon of groep.
Danser en ontvanger gingen in gesprek, over vroeger en nu, over het leven, over muziek, liefde, hoop, en al waar ze over wilden praten. Dit verhaal werd de inspiratie voor een choreografie op lievelingsmuziek van de ontvanger. De choreografie werd een presentje, een gedanst cadeautje. Een heel persoonlijke danssolo, op maat van de ontvanger.
Bougement Present startte in Corona met een reeks intieme toonmomenten tussen de dansers en de ontvangers. Bij de eerste gelegenheid, op 3 september 2022, bracht Gent Bougement de presentjes voor het eerst samen voor een publiek in Museum Dr. Guislain. Sindsdien maakt Gent Bougement op vraag nieuwe gedanste cadeautjes en worden de presentjes ook op vraag gepresenteerd voor een breder publiek.
Voor bewoners van psychiatrisch centrum De Sleutel
Valentine Galeyn ging in gesprek met bewoners van de therapeutische gemeenschap De Sleutel over de waarde van muziek en de connectie tussen muziek en herinneringen. De bewoners vertelden over hoe muziek hen helpt om los te laten of net niet los te laten en door te gaan.
Dit vertaalden ze samen naar muziek en het nummer ‘Dance Monkey’. Valentine maakte er een dans van op een vertraagde en bewerkte versie van dat nummer.
Voor Lief
Lisbeth Gruwez besloot om als presentje Lief zelf te laten dansen. Lief is een groot dansliefhebber en wil graag afscheid nemen van een aantal zaken. Letterlijk en figuurlijk. Het
werd een dans door mooie en minder mooie herinneringen heen, met een klein koordje.
Lief geeft alles weer zuurstof. Ze opent de deuren voor een nieuwe wind op de tonen van ‘PEACE PIECE’ van Bill Evans.
Voor de schoolverlaters van BUSO ‘t Vurstje in Evergem
Gytha Parmentier luisterde naar het verhaal van drie laatstejaars van het Vurstje, een school voor buitengewoon onderwijs in Evergem. Zij kozen als lied ‘The Hum’ en vertelden de meest waardevolle momenten uit hun leven.
Alle drie moeten ze de veilige haven die hun school is, verlaten. Er hangt spanning in de lucht, veel zenuwen maar ook zin, angst en argwaan maar nog veel meer moed. Net als ‘The Hum’ (het gezoem) moeten ze nu als een zwerm uitvliegen naar andere oorden.
Voor Marie Rose
in Zorghotel Wellington Oostende
Marie Rose ademt muziek. Ze speelde haar hele leven dagelijks piano, tot een val enkele maanden geleden een abrupt einde maakte aan haar vertrouwde bezigheid. Sindsdien nam ze haar intrek in Zorghotel Wellington, waar haar dochter ook dagelijks langs komt.
Ze heeft een grote liefde voor Franse chansons. Eén van de liedjes die ze het meest speelde en erg graag hoort is Tombe la neige van Adamo. Karim Kalonji maakte een dansante versie van haar muzikale leven.
Voor Rudi
Op vraag van Lichtfeest Lissewege praatte danseres Fanny Vandesande met een verdienstelijke Lissewegenaar, Rudi Huyghebaert. Rudi heeft een sterke binding met Lissewege; hij werkte vele jaren in de glasfabriek, bood/biedt bewoners een luisterend oor om vervolgens tot actie over te gaan. Hij denkt met warmte terug aan zijn tijd als motorrijder, een tijd die voor hem verbonden is met stevige hardrockmuziek.
Fanny maakte op basis van zijn verhaal een warm danscadeau.
Voor Elsy
in LDC Zonneheem, i.s.m. CC De Herbakker
Elsy is vrijwilliger bij Dienstencentrum Zonneheem, geeft workshops bloemschikken, verzorgt de Sinterklaas voor alle bewoners van het zorgcentrum van haar zoon met beperking... Haar levenmotto: aanvaarding als bron van geluk.
Robin Vandenbussche maakte een choreografie op basis van haar verhaal. Zelf sprak ze een tekst in waar ze mooie herinneringen aan heeft, Die tekst wist Robin mooi te integreren bij de muziek van Frank Sinatra.
Voor een collega
Je zou het niet meteen verwachten van een logopedist, maar Kristin vindt dansend communiceren soms gemakkelijker dan praten. Als mede-oprichtster van Gent Bougement kon ze deze kriebels kwijt tijdens de festivals. Deze danslust kwam ook opduiken met de Presentjes. Dus toen haar collega werd getroffen door een aandoening binnen hun vakgebied en verder werken voor hem te belastend werd, maakte Kristin voor hem een dans. Ze koos voor muziek van Bach. Een mooie dreef in Vinderhoute vormde het decor voor de minivoorstelling na een wandeling met alle collega's samen.
Voor Daniëlla
Bérengère Bodin bewondert Daniëlla vanaf hun eerste ontmoeting. Na een leven vol reizen en ongelooflijke avonturen is haar huidige bestemming Oostende. Vol liefde voor dans, waar ze onder meer het parcours van Pina
Bausch volgde, met heel veel kennis en een grote culturele bagage, vertrouwde ze haar levensverhaal toe aan Bérengère.
Op de tonen van Bach en Mina, en met 'De Nelken Line'
van Pina in het achterhoofd, zet Bérengère de enorme veerkracht en liefde van Daniëlla om in een dansante versie van haar leven.
Voor Koen
Tijen Lawton en Koen hadden het over de impact van muziek wanneer je iets voor een eerste keer beluistert op een heel specifiek moment in je leven. Hoe je op dat moment connecteert met die klanken.
Tijen zoekt in haar dans naar een onderliggende
dialoog tussen de erg diverse nummers die Koen haar aanreikte. Voor elke voorstelling op een nieuwe plek bouwt ze verder aan een constante reis, met een aankomst in een geheimzinnige tijd vol herinneringen."
Voor Marianne
Als chronisch zieke vrouw sinds jaren had Marianne tijdens corona best wel schrik om besmet te worden. Ze meed mensen en hield zich erg strikt aan de coronaregels. Ze miste het wegvallen van cultuur in deze periode heel erg.
De muziek van Graindelavoix die ze koos raakte een gevoelige snaar bij Tchi-ann Liu. Tchi-Ann schonk deze dans op die prachtige klanken vol overgave aan Marianne.
Voor Eliane - in Zorghotel Wellington Oostende
Eliane heeft best veel meegemaakt, maar achterom kijken doet ze niet. Tenzij om over haar jonge jaren te vertellen: hoe ze de eerste van de klas werd, hoe ze met haar broer en zus op hun kabas de berg af gleden, of hoe ze via via in contact kwam met de muziek en persoon van Jacques Brel…
Ook kan het nummer Con Te Partiro van Andrea Bocelli haar nog steeds ontzettend ontroeren. Gytha Parmentier koos dan ook dat nummer voor een heel persoonlijke choreografie. Vania d'Angelo danst mee en zingt haar versie van Con Te Partiro. Speciaal voor Eliane.
Met en voor Jona
Voor Dansstorm ontmoette danseres Daisy Phillips de Mechelse Jona. Ze ontdekten snel dat dans voor hen beiden erg belangrijk is. Daisy is een professionele danseres bij onder meer Sidi Larbi Cherkaoui. Jona is een grote dansliefhebber die ook graag zelf op de vloer staat. Beiden bevinden ze zich op een soort kruispunt: welke rol gaat dans verder spelen in hun leven? Daisy en Jona besloten hun ontmoeting al dansend verder te zetten. Het resultaat wordt een nieuw Presentje, dat we op Dansstorm voor het eerst aan publiek tonen.
Voor Claire
Merel Vercoutere ademt dans, zowel in haar werk als in haar vrije tijd. Als één van de drijvende krachten achter Gent Bougement, kriebelde om ook aan zelf aan de slag te gaan met een Presentje. Ze liet zich inspireren door Claires verhaal over het belang van inclusie, gelijkwaardigheid, de tekst achter de muziek en de rol van dans. Voor Claire is dansen een manier van communiceren, van praten met je lichaam.
En dat kan soms een zoektocht zijn, zeker met een opgroeiende tiener in huis waar de communicatie niet altijd even vlot mee verloopt.
Voor Leen
Leen maakt deel uit van de weder-community, een groep van mensen die hun steentje bijdragen tot het leven op weder, een biobloemenplukboerderij in Mariakerke. Toen Leens leven plots op losse schroeven stond en ze noodgedwongen haar vertrouwde plek moest verlaten, vond ze 'vaste grond' op weder, tussen de bloemen. Ze helpt er met het onderhoud van de boerderij en mag er aan den lijve ondervinden hoe het werk tussen de bloemen en de bomen haar opfleurt. Ze ervaart er hoe het contact met de aarde, de cyclus van zaaien-planten-oogsten, de fysieke arbeid en het gemeenschapsleven op en rondom weder bijdragen tot haar verwerkingsproces, welzijn en levensvreugde.
15 september 2024
Biobloemplukboerderij weder, Mariakerke
Bougement Presents: OOGST - presentatie van reeks Presentjes
Van Fanny Vandesande, Gytha Parmentier en Vania D'angelo, Robin Vandenbussche, Karim Kalonji, Daisy Phillips, Merel Vercoutere, Kristin Daemers en Astrid Delombaerde
24 november 2023
Dienstencentrum Zonneheem, Eeklo
In het kader van de Ouderenweek
Presentje van Robin Vanden Bussche voor een bewoner van Zonneheem
17 september 2023
Dansstorm, Sinte-Mettetuin, Mechelen
Presentje van Daisy Phillips voor en met Jona
Presentje van Gytha Parmentier voor Debbie, Jaak en Jana, schoolverlaters van BUSO ‘t Vurstje
januari - juli 2023
Therapeutische Gemeenschap De Sleutel, Gent
Participatief creatietraject van Valentine Galeyn met een leefgroep uit het drugverhulpingscentrum
7 mei 2023
ROESTVRIJ (KAAP & ONBETAALBAAR)
Woonzorcentrum Curando West, Brugge
Presentje van Gytha Parmentier & Vania d'Angelo voor Eliane
5 februari 2023
Chambres d'O, Zorghotel Wellington, Oostende
Presentje van Karim Kalonji voor Marie Rose
Presentje van Gytha Parmentier & Vania d'Angelo voor Eliane
3 september 2022
Museum Dr. Guislain, Gent
Bougement Presents - programma met 6 presentjes
Van Tchi-ann Liu, Lisbeth Gruwez/Lief, Bérengère Bodin, Gytha Parmentier, Valentine Galeyn en Tijen Lawton
28 augustus 2022
Atlantikwall Raversyde, Oostende
Presentje van Valentine Galeyn voor Voor bewoners van psychiatrisch centrum De Sleutel
Presentje van Tchi-ann Liu voor Marianne
8 juli 2022
Opening Bee Embassy, Steede Hoge Woerd, Utrecht, Nederland
Presentje van Tchi-ann Liu voor Marianne
Presentje van Bérengère Bodin voor Daniëlle
4 juli 2022
DANSAND!, Oostende
Bougement Presents - programma met 4 Presentjes van Tchi-ann Liu, Lisbeth Gruwez, Bérengère Bodin en Gytha Parmentier
Foto's © Rudy Carlier | Ontwerp logo: Mathieu Wérotte | Affiches: Michiel De Smet | Ontwerp website: Het Connectief | Copyright © Alle rechten voorbehouden