Gent Bougement

Podcast 'op een kier'

Van danspresentje tot podcast


Wat begon als 'Bougement Present' of één van onze intieme danscadeaus, mondde uit in een driedelige podcast. Vanaf 26 maart beschikbaar op Spotify, Apple Podcast en via deze website.


Tijdens de coronaperiode maakte danseres Valentine Galeyn een choreografie voor bewoners van verslavingszorg De Sleutel,

Dit groeide uit tot een intensief samenwerkingstraject met niet alleen een artistieke maar ook een uitgesproken menselijke kant.

Deze unieke podcast is een samenwerking tussen het Gentse dansinitiatief Gent Bougement, danseres Valentine Galeyn en podcastmaker Rien Bauwens.

De nieuwe driedelige podcast 'Op een kier' biedt een zeldzame inkijk in het leven binnen een therapeutische gemeenschap van De Sleutel, het centrum in Gent voor mannen met een dubbeldiagnose: een combinatie van verslavingsproblematiek en psychische kwetsbaarheid.


De podcast is opgebouwd als een miniserie met afleveringen van telkens 20 minuten waarin zes bewoners en begeleider Elke Vyncke aan het woord komen. 'Op een kier' werpt een genuanceerde blik op hun persoonlijke verhalen, hun kijk op therapie, en de impact van dans en muziek. 

Van danspresentje tot podcast

In de therapeutische gemeenschap De Sleutel leven 16 mannen met een dubbeldiagnose samen. Dit begrip verwijst naar de complexe combinatie van een verslaving en een psychische kwetsbaarheid. Hierbij is het vaak moeilijk te bepalen welke van de twee de oorzaak is en welke het gevolg. Gedurende 18 maanden leven de bewoners van uiteenlopende leeftijden samen in een ingrijpend herstelprogramma dat hen voorbereidt op re-integratie in de samenleving.


Op basis van zelfgekozen muzieknummers en eigen bewegingsfrases ontwikkelden ze samen met Valentine Galeyn een eigen choreografie. Rekening houdend met de kwetsbare positie van de bewoners werd deze choreografie niet in de vorm van een toonmoment gepresenteerd aan de buitenwereld maar wel als podcast. Zo kon hun verhaal alsnog verteld worden, in woorden en klanken.


Binnenkijken in drie afleveringen
In drie indringende afleveringen delen zes bewoners van De Sleutel hun verhalen, hun relatie met dans en beweging, en hun blik op de toekomst.

De openheid van de bewoners is indrukwekkend, mede door de intensieve therapeutische begeleiding die hen heeft geleerd helder te reflecteren en communiceren. Daar kunnen jij en ik nog iets van opsteken.

Podcastmaker Rien Bauwens

De verschillende afleveringen van 'Op een kier' zijn een kunstvolle montage van getuigenissen van de bewoners en de begeleidster.

In het eerste deel worden vragen gesteld als ‘wat is dubbeldiagnose?’ en ‘hoe werkt De Sleutel als therapeutische gemeenschap?’ De tweede aflevering kijkt naar de impact van beweging en muziek op het herstelproces.


In het laatste deel, tenslotte, reflecteren de bewoners op hun traject en dromen voor de toekomst.


We hebben veel gewerkt met het spiegelen en overnemen van elkaars bewegingen en het was fascinerend om te zien hoe dit de bewoners kon helpen om zichzelf en elkaar beter te begrijpen, ze ontwikkelden uit zichzelf een eigen bewegingstaal die hen in staat stelde op een fysieke manier te communiceren.

Danseres Valentine Galeyn

Een brug naar de buitenwereld
De podcast laat op een genuanceerde manier de veerkracht en menselijkheid van de bewoners zien. Hun verhalen zijn soms rauw en emotioneel, maar altijd authentiek en hoopvol.

Met hun uiteenlopende stemmen en verhalen geven de deelnemers niet alleen een gezicht aan dubbeldiagnose, maar laten ze ook zien hoe dans een brug kan slaan tussen de binnen- en buitenwereld.

Podcastmaker Rien Bauwens

Het project wil de vooroordelen rond verslaving en dubbeldiagnose doorbreken en meer bewustwording en begrip creëren bij een breed publiek. 'Op een kier' biedt ook een unieke inkijk voor familieleden, betrokkenen en iedereen met interesse in psychologische begeleiding of artistieke therapievormen.


Het project wordt ondersteund door Gent Bougement, dat met dit initiatief bewijst hoe artistieke projecten kunnen bijdragen aan sensibilisering en verbinding. Het project kreeg de steun van de Vlaamse Overheid, Stad Gent en Danspunt – Code Dans, met dank aan Museum Dr. Guislain.