Gent Bougement

Bougement Festival


Bougement Festival brengt al het Gentse danstalent samen. Ze biedt een staalkaart van eigenzinnige en interessante hedendaagse dans die op Gentse bodem is gegroeid, en slaat de brug tussen amateurdans, jonge makers, het werk van professionele performers, danshuizen en het brede publiek. Als platform voor hedendaagse dans organiseerde Gent Bougement van 2014 tot 2018 festivals vol creatieopdrachten, workshops, toonmomenten en presentaties. 


De speerpunten van het programma:

  • een creatie-opdracht voor een professionele maker met amateurdansers
  • Soirée Bougement: presentatie van afgewerkte korte voorstellingen van jonge (semi)professionele makers
  • Bougement Experiment: toonmomenten, onderzoek, experiment, try-outs, work-in-progress, creaties van amateurgezelschappen, ontmoetingen van dansmakers met artiesten uit andere disciplines
  • Bougement Bijoux: traject waarbij een dansschool gecoacht wordt door een professionele maker
  • Workshops: professionele makers ontsluiten hun werkwijze mensen met veel of weinig danservaring (jongeren, kinderen, ervaren amateurs, ...)
  • Impro-jam met dansers, live muzikanten, artiesten, publiek en deelnemers samen

Covitesse 6


Tijdens de Coronawinter van 2020 - 2021 nam het Gentse Kunstoverleg het intitiatief om met verschillende Gentse organisaties, waaronder Gent Bougement, er op uit te trekken. Samen met de buurtwerkers en de wijkregisseurs gaan ze van 'deur tot deur' voor interGenties: artist-ieke interventies bij de Gentenaar, elke weekenddag in een andere wijk met winterbezoeken bij de meest eenzame en kwetsbare buurtbewoners. Van deur tot deur, maar vanop afstand.

Gent Bougement bracht voor Covitesse 6:

Een project van Quan Bui Ngoc met dansers op muziek van Granvat. Telkens brengt een duo een korte act.
Met Gytha Parmentier, Kinkele Rabbi,Joffrey Anane en Boule Mpanya. En Artistieke interventies van Valentine Galeyn, Tch-Ann Liu en Monkey Mind

Sinds de uitbraak van de coronacrisis voelde Gent Bougement de noodzaak om het over een andere boeg te gooien. Wat kon de dansorganisatie betekenen voor de Gentse dansliefhebber, amateurdanser en dansprofessional? Vanuit deze nood en de urgentie eigen aan die tijd, besloten Gent Bougement om zich te richten naar mensen die het moeilijk hebben, zowel als danser als als mens. Zo ontstond Bougement Present.

Bougement Festival 2014

MINARDSCHOUWBURG & STUDIO LES BALLETS C DE LA B (LA GESTE)


Bougement Festival 2015

MINARDSCHOUWBURG & VOORUIT (VIERNULVIER)

Bougement Festival 2016
KUNSTENCENTRUM CAMPO 

Overzicht festivals